Stretching

Stretching kampsport

Frågorna är många när det handlar om stretching, rörlighet  i samband med ju-jutsu-utövande. Faktum är att det finns inget enkelt svar men det man vet är att om du är stel så ökar risken för skador när du tränar.

Det handlar om vilket mål och syfte du har med att stretcha. Du kanske känner att du behöver mer rörlighet i vissa övningar och då bör du lägga en del av din tid till att stretcha men är du överrörlig så har du större nytta av att träna styrketräning för att öka din stabilitet för att det skyddar dina leder och gör att du kommer att kunna ägna dig åt ju-jutsu i fler år utan ledproblem vilket annars är ett vanligt problem vid överrörlighet.

Förr trodde man att stretching förebyggde träningsvärk men det har senare studier visat att det inte finns belägg för men å andra sidan så visar inga studier på att det skulle vara skadligt så känner du att det gör gott för din träningsvärk så kan du lugnt fortsätta med det.  De senaste årens forskning har visat att musklerna får en sämre kraftutveckling om man stretchar efter träning därför har trenden blivit att man inte ska stretcha efter sitt pass och att stretching ska utföras som ett en egen träning vid ett eget tillfälle mellan sina övriga träningspass. För att få effekt av stretching bör den utföras ofta men man behöver inte göra så långa pass utan det räcker med 5-10 minuter. En kort promenad som uppvärmning och sedan fokusera på några muskelgrupper där man vill öka flexibiliteten.

Det tar ett par månader att öka sin rörlighet så ge dig tid till att träna detta inför en uppgradering och oftast är det lårens insida och baksida och höftböjaren som är för stela för ju-jutsu sparkar. Tänk också på att stretching är färskvara precis som med alla annan träning.