Skador och problem från kampsport

Kampsport är ett utmärkt sätt att hålla sig i form och få bra kondition och styrka. Men som med alla sporter kan träningen också leda till skador och problem för dem som utöver sporten länge. Vissa problem är övergående medan andra kan bli permanenta.

Öra

Många gamla kampsportsutövare, boxare och brottare använder hörapparat efter karriären är över och långt innan hörseln naturligt blivit så dålig. Örat är en oskyddad men känslig kroppsdel som lätt tar skada. Den tål inte otaliga slag utan att påverkas. Hårda slag och dunsar mot mattan riskerar också att försämra hörseln i förtid. Därför är det viktigt att ha en bra hjälm under träningar och matcher, samt att gå på undersökningar när du hör dåligt eller om en svullnad inte vill lägga sig. Ett annat vanligt problem är brottaröra, eller ”blomkålsöron” som det kallas i folkmun. Vad som händer här är att ytterörat skadas och ”väggarna” i örat går sönder vilket leder till att blod samlas och örat blir svullet. Ett brottaröra ser alltså svullet ut, där alla linjer och gångar försvinner och örat bli nästan helt platt. Eftersom det gör ont och skapar tryck brukar en del idrottare ta en kanyl och helt enkelt tappa örat på blod för att få ned trycket. Om man sysslar tillräckligt länge med sporten kommer det slutligen att bildas brosk i örat, det blir stenhårt och permanent.

Hjärnan

Vi får lära oss sedan barnsben att alltid bära hjälm när vi cyklar, på isen eller hästryggen. Samma regler gäller i kampsport men det är svårt att skydda sig helt och det blir hjärnan som får lida. Många utövare får åtminstone en hjärnskakning under sina träningsår, professionella kan drabbas oftare då slagen blir hårdare och mer träffsäkra. Läkare yrkar på att kampsport och boxning kan vara bra för hälsan men att man måste ta bort systematiska attacker på huvudet. Konsekvenserna visar sig kanske inte förrän om några år eller i ålderdomen. Det har visat sig att många gamla brottare och boxare blir dementa i förtid, risken för alzheimer ökar upp till fyra gånger efter en seriös skallskada.