Träna Ju-jutsu

Att börja träna Ju-jutsu kan vid första anblicken kännas omständigt. Men man behöver varken vara speciellt vig, smidig eller vältränad för att börja med Ju-jutsu. I Sverige är stilen Ju-jutsu Kai den vanligaste utövningsformen av kampsporten.

Inga förkunskaper

ju-jutsu-kickJu-jutsu har inget krav på förkunskaper och träningen är alltid individanpassad vilket gör att alla tränar utifrån sina egna kunskaper och färdigheter. Därför är det vanligt att både tjejer och killar tränar tillsammans och utvecklas gemensamt. Det finns även flera olika träningsgrupper som baseras på elevernas utveckling. Tack vare att träningssystemet individanpassas efter eleven är risken för allvarliga skador i Ju-jutsu minimal.

Åldersgräns

Det finns inte heller någon övre åldersgräns som hindrar personer från att börja träna Ju-jutsu Kai. Dock varierar miniåldern mellan klubbarna. Men det är vanligt med att barn från antingen 6 eller 9 år kan börja med så kallad knatteträning, Det är även vanligt med speciella träningsgrupper för ungdomar som vill börja träna Ju-jutsu med jämnåriga och genom det få nya vänner inom sporten.

Utrustning

En fördel med att börja träna Ju-jutsu är att det inte krävs något dyr specialutrustning. Det är bara att börja med en t-shirt och ett par långbyxor. En annan fördel är att Ju-jutsu alltid tränas barfota vilket gör att sporten inte kräver några speciella skor.

Träningar

Många klubbar arrangerar ibland öppna träningar så att allmänheten får möjlighet att prova på Ju-jutsuträning. Därför kan det vara en god idé att ta kontakt med din lokala Ju-jutsu klubb och fråga om du kan få prova en träningsomgång gratis innan du bestämmer dig för att börja träna på allvar.

Nästan alla svenska Ju-jutsu klubbar har grupper för nybörjare som drar igång i samband med skolstarten både höst och vår. Det går naturligtvis även bra att börja träna mitt i säsongen. Det är bara kontakta din lokala Ju-jutsu klubb.