Vilken kampsport passar dig?

384015-pretty-young-girl-in-a-karate-pose-on-black-background

Kampsport är den snabbast växande träningsformen i Sverige och ungefär 180 000 personer utövar olika kampsporter. Intresset för sporterna finns både hos killar och hos tjejer och många vill lära sig de olika teknikerna för självförsvar. Träningen är mångsidig och tuff för hela kroppen. För att hitta en den rätta kampsporten för dig behöver du kanske lite guidning på vägen.

Brasiliansk jujutsu

BJJ har sitt ursprung i judon och den traditionella japanska jujutsun. I sporten förekommer inte sparkar eller slag, men däremot brottning med lås, nedtagning och kast. Sporten är mycket krävande och det läggs stor vikt på tillämpning av olika tekniker. Den brasilianska jujutsu är inte en ny träningsform, utan kom redan 1996 till Sverige.

Boxning

En kampsport som funnit länge är boxning och i formen amatörboxning är den även en gren i de olympiska spelen. Inom boxning tävlas det i styrka, snabbhet och uthållning. I ronder om tre minuter gäller det att utdela slag och bekämpa motståndaren. För att inte för ojämlika utövare ska mötas finns 17 olika viktklasser inom boxning.

Karate

Sporten är både en kamp och självförsvar, som utvecklades redan under 300-talet i Indien. I en viss följd utförs slag, sparkar och blockeringar. Karate är bra allround-träning för hela kroppen och är även bra för konditionen.

Thaiboxning/Mhay thai

Den kampsport som växer mest är thaiboxning. Grunderna till sporten är hämtad från den thailändska armen och i utövandet är kast, slag och sparkar tillåtet. Sporten sägs ofta vara hård och ger kroppen en riktig träningsomgång.

Taekwondo

I Korea utvecklades grunderna till taekwondo som är en träningsform där man tränar en serie med slag och sparkar enligt ett rörelseschema. Sporten är ursprungligen tänkt som självförsvar och den är en mycket bra träning för smidigheten.

MMA, mixed martial arts

MMA är en blandning av brottning, kickboxning, thaiboxning och grappling. Till skillnad från den traditionella ringen som förekommer inom många kampsporter, så utövas den i en oktagon. Sporten utövas med markkamp, slag, sparkar och kast. Den som utövar grenen är lite friare än i andra kampsporter och följer inte ett rörelseschema.

Kickboxning

Kickboxningen kommer ursprungligen från USA och den finns i ett antal olika grenar. Intresset för sporten ökar och den har även många kvinnliga utövare i dag. I matcher om tre gånger två minuter utdelas slagg och sparkar. Hjälm, benskydd, bröstskydd och handskar skyddar mot skador.