Tävlingar inom Ju-jutsu är ett relativt nytt fenomen och startade i anknytning till att Europeiska Ju-jitsuförbundet grundades 1977. Sverige var tidigt ute och började delta i alla de stora internationella Ju-jutsu tävlingarna som EM, VM och World Games.
Den nuvarande ordföranden för svenska Ju-jutsuförbundet, Kais stilchef Hans Greger, tog guldmedalj vid det första EM i Ju-jutsu på plats i Italien. Tyvärr blev guldet även slutet på hans tävlingskarriär i samband med hans medlemskap i internationella förbundets ledning.
Stilöverskridande går det att tävla i två skilda tävlingsteam för Ju-jutsu. Uppdelningen består av kamptävling och partävling. I kamptävlingen gör två utmanare upp. Där det gäller det att vinna genom att markera både sparkar och slag. Det är även tillåtet att kasta/lägga omkull motståndaren och hålla fast denne.
I en så kallad partävling möts två par och varje par måste genomföra 12 tekniker så bra som möjligt. I båda tävlingsformerna är det en domare som delar ut poäng. Varje tävlingsarrangör ska välja ut sex obligatoriska Ju-jutsu tekniker för tävlingarna för vuxna, samt fyra tekniker för barntävlingar ur Svenska Ju-jutsuförbundets graderingssystem.
Teknikerna i varje tävling ska bedömas utefter de graderingar som fastställts av Svenska Ju-jutsuförbundets graderingssystem. Domarna bestämmer sedan gemensamt vilket av tävlingsparen som har utfört den bästa tekniken. Stiltävlingarna bedöms gemensamt av tre flaggsömmare som är utrustade med både en blå och en röd flagga.
Den 17 januari 2014 hölls Ju-jutsu-SM på Exel Arena i Umeå. Tävlingen arrangerades av IKSU kampsort i samband med SM-veckan vinter. Som en del av SVT-Plays satsning på SM-veckan i Umeå livesändes även stora delar av Ju-jutsu SM direkt på hemsidan. Sedan sporten fick sitt fäste i Sverige har populariteten ökat, både i antal deltagare, antal fans och tittare. Sidor som tippat.se håller även koll på vilka sidor som erbjuder odds att spela på. Därmed behöver du själv inte sitta och leta på dussintals sajter för att hitta.