Träna upp din balans och koordination

Att träna upp din balans och koordination är viktigt då det kan påverka din livskvalitet senare i livet. Att hålla uppe din balans minskar risken för olyckor vid fall, vilket är en av de vanligaste skadorna bland den äldre populationen. Här får du en kort genomgång om hur man tränar för att bäst hålla uppe sin balans och koordination samt hur du ska hitta rätt redskap inför träningen.

Träning och redskap

Det kanske enklaste sättet att både testa och träna upp din balans är att balansera på ett ben. För att förbättra koordinationen och utmana dig själv lite mer kan du böja höften samtidigt. Pilates är en annan sport du kan utöva för att arbeta på din koordination – det passar utmärkt för dig som har svårt med din rörlighet. Det finns olika redskap för att underlätta träningen. Du kan till exempel investera i en balansplatta för att bli mer stadig. Träningsband hjälper till med koordinationsträningen och du kan variera styrkan för att utmana dig själv.

Balans- och koordinationsträning är som sagt viktigt för att du ska vara mobil. Spendera tio minuter varje morgon för att förbättra din rörlighet så att du får det enklare att hantera vardagliga aktiviteter.