Behandla skador

4333464-elbow-band-in-female-elbowOm man åker på en skada under träning eller match är det väldigt viktigt att så snabbt som möjligt behandla den på rätt sätt. Är det en akut skada bör den behandlas så fort som det bara går. Många av de akuta skadorna som uppstår, till exempel stukningar, smällar och sträckningar, behandlas bäst genom att omedelbart använda sig av RICE-metoden. RICE står för Rest (vila), Ice (kyla), Compression (kompression) och Elevation (högläge).

Varför RICE?

Anledningen till att man bör behandla en akut skada på det här sättet är för att det har bildats en blödning i skadeögonblicket och den här blödningen vill man ska växa så lite som möjligt. Blödningen ökar som allra mest under de första minuterna och fortsätter sedan att växa under 24-48 timmar framöver. Genom att snabbt sluta med det man håller på med, kyla området, sätta tryck på det och lägga området i högläge så minimerar man blödningen och därmed skadeperioden. Det absolut viktigaste i RICE är vila och kompression. Att välja att sluta aktiviteten och snabbt sätta hårt tryck under de närmaste 20-30 minuterna kan göra skillnad på veckor i läketid.

Vad gör man om det inte räcker?

Om det är en allvarlig skada räcker det ofta inte med RICE utan det behövs professionell behandling. Även detta bör ske så fort som möjligt. Ett sätt att behandla skador är att gå till en naprapat. De arbetar för att minska muskelsmärtan och öka rörligheten genom att hitta orsaken till varför man har ont. Man kan till exempel kontakta en naprapatklinik och se vad de kan göra för att ta bort smärtan.

Glöm inte rehabträningen!

Efter en skada bör man se till att inte gå för snabbt tillbaka i träning. En sträckning eller stukning behöver ofta tid på sig att läka och är man för ivrig kan skadan komma tillbaka ännu värre. Rehabträning är en mycket viktig del i träningen som många tyvärr slarvar med ibland. Gör inte det misstaget. Man brukar säga att man kommer behöva lika lång tid på sig att komma tillbaka till sin form innan en skada som det tog att återhämta sig från skadan. Så har man varit borta i tre månader på grund av skada så kommer man vara tillbaka i samma form efter tre månader till, vilket betyder sex månader efter skadan skedde. Hur lång tid det tar att återhämta sig beror inte bara på skadans natur utan även hur gammal man är, återhämtningen ökar nämligen med åldern. Dock så kan detta variera en hel del från person till person, vissa har helt enkelt bättre läkekött än andra och reparera skador snabbare och mer effektivt.