Kondition och kampsport

sporter

Det är lite missvisande att säga att man bygger upp hela kroppen med en sport. Även om ju-jutsu tränar både muskler och uthållighet borde man träna andra saker utöver kampsporten för att faktiskt bli bättre i den. Vi tänkte tala lite om konditionen och hur den hör ihop med kampsport.

Kondition för alla sporter

Du behöver kondition för alla sporter, även sumobrottning där man mest står stilla. För kondition handlar inte bara om hur långt du kan springa och simma. Kondition är även uthållighet. En stillastående sport kommer fortfarande att kräva kondition, det vill säga att din kropp är bra på att transportera syre till musklerna och att musklerna är bra på att ta upp syremolekylerna. Sedan finns det en massa faktorer som spelar in på hur bra ett visst pass går: om du har bra kläder som inte hindrar dina rörelser, om du är utvilad, att du använder bra utrustning och din teknik. Det finns alltid saker att förbättra då det kommer till olika tekniker.

En bättre teknik

Tänk på att den bästa i din ju-jutsugrupp behöver inte ha bättre kondition än du. Han eller hon har nog bättre teknik. Det vill säga har de lärt sig rörelserna så pass bra att det kostar personen mindre ansträngning att utföra den vilket gör han eller hon uthålligare. Vill du bli bra på en kampsport ska du träna utefter vad den kräver. Ju-jutsu handlar till stor del om att kontrollera sin och sin motståndares kropp så stabil hållning och starka muskler är väldigt bra för att lyckas inom sporten. Därtill kommer du hela tiden behöva förbättra din kondition för att orka avancera. En allsidig träning är bra men kom ihåg att du blir bra på det du tränar mest: springer du för att konditionsträna kommer du att bli bra på att springa, inte att utföra kast.

Populära kampsporter

I kända och populära kampsporter så som boxning och MMA så är det väldigt tydligt vad en dålig kondition kan ställa till med och hur en bra kan göra så att fighters i slutändan vinner matcher som de inte väntades göra. Trots att man i MMA:an enbart går tre eller fem ronder beroende på om det handlar om en titelmatch eller inte, så märker man tydligt på de fighters som skulle må bättre av att förbättra sin kondition att de inte alls är samma atlet i första ronden som i den tredje, eller femte. På så vis kan en sämre motståndare helt plötsligt få övertaget, bara för att denna lagt ner mer tid på just konditionsmässig träning. Ja, konditionen är helt enkelt någonting som man inte bör slarva med, då man aldrig vet när man kan komma att behöva extra krafter i längre matcher.