Träna under graviditeten

shutterstock_153836231

Det finns idag en hel del forskning som visar på att det finns många fördelar med att träna under graviditeten, det rekommenderas regelbundet av läkare, sjukgymnaster och barnmorskor.

Att vara gravid är påfrestande för kroppen men om man håller igång med träning som kommer man att kunna undvika en hel del problem som annars dyker upp. Genom att bygga upp en stark kropp kan man faktiskt få en lättare och mer besvärsfri graviditet.

När man föreslår att träna kampsport under graviditeten är det dock många som skulle höja på ögonbrynen och undra om man menar allvar. Saken är dock den att kampsport betyder inte alltid kontaktövningar, det vill säga att man tränar sparkar, slag, grepp och kast med en partner, det finns en hel del kampsporter där man tränar med andra med inte nödvändigtvis mot dem.

Kampsportsföreningen Kali Sikaran Göteborg har en blogg som heter just Kampsportsträning för Gravida där de håller på att utveckla ett träningsprogram för gravida. Allt började då en av föreningens medlemmar Sara Eskandarian började prata med sin sambo om att skaffa barn och var det skulle betyda för kampsportsutövningen, som är en stor del av hennes liv. Hon började därför utforska möjligheterna med att fortsätta sin träning under mer anpassade omständigheter.

Som man tar sig längre och längre in i graviditeten kommer man naturligtvis uppleva att både styrkan och rörligheten går ner, detta är fullständigt normalt. För att undvika bristningar i huden kan det vara en bra idé att använda produkter som hjälper till att behålla hudens elasticitet, sådant kan man lätt köpa över nätet från butiker som Apomera.

När man är inne i andra trimestern är det viktigt att man inkluderar rörelseövningar i träningsregimen, speciellt för ryggraden. Ju större magen blir desto svårare är det att skapa rörelse i ryggkotorna och detta leder till ont i ryggar för många. Rörelseövningarna kommer att inte bara underlätta smärtan utan även göra så att man lättare kan hålla på med andra övningar och träningsformer.